Eerste dag vrijdag 26 mei:


Ontmoeten elkaar om vier uur op Schiphol. Er is nog weinig activiteit te bespeuren bij Easy Jet. Maar na een uurtje wachten zijn we aan de beurt. Alles verloopt vlotjes en na een heerlijke kop koffie gaan we om 7.10 uur aan boord. Door problemen met een koffer vertrekken we een half uur later en na een relaxte reis komen we om 13.15 uur op het vliegveld van Tel Aviv aan. We halen de huurauto , een Seat Leon, op en daar gaan we.

 

Het Air B&B adres is vrij gauw gevonden, maar de ingang geeft de nodige problemen. De omgeving ziet er niet uit. Eindelijk de ingang gevonden en via een vies trappenhuis drie hoog zijn we bij de locatie: Flea Market Sunny Boutique Appartement.

 

De eigenaars zijn er nog en ontvangen ons allerhartelijkst. De binnenkant ziet er gelukkig wel goed uit. De kamer heeft een groot raam en daar vandaan hebben we goed uitzicht op het kruispunt en we merken al gauw dat er veel politieactiviteit plaatsvindt. Het wordt pas echt spannend als er een robot uit een politiebusje komt en radiografisch naar een bankje met een rugzak wordt gedirigeerd.

 

Daar schudt hij de inhoud eruit. Gelukkig komt er niets verdachts uit. Een spannend begin van onze vakantie! Om zes uur komt Ofra, de dochter van Annelies en Moshe, ons halen en gaan we uit eten aan de boulevard in het oude stadsgedeelte: Jaffo. Annelies, het joodse onder duikertje van mijn ouders in 1944, heeft veel te vertellen en te vragen. We hebben een hele gezellige avond en het eten is heerlijk!

 

 

NA het eten wandelen we door de oude haven waar de stadsmuur nog gedeeltelijk overeind staat. De toegangspoort is versierd met Egyptische Hiërogliefen ter herinnering aan de slavernij in Egypte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleine straatjes kronkelen tot hoog boven zee, waar veel kunstenaars zich hebben gevestigd en we genieten van elkaars gezelschap.

 

 

 

 

 

 

 

 We hebben nog heel wat na te praten als we in het appartement terug zijn.

Tweede dag zaterdag 27 mei:


Rijden langs de Middellandse Zeekust. Passeren Herzilya en Netanya . We komen eerst bij het strand waar we een perfect bewaard gebleven amphitheater ,een romeins aquaduct van 17 km. lengte, dat water aanvoerde voor de vele badhuizen, kunnen zien.

 

Het is er erg druk met dagjesmensen die op en onder het aquaduct verkoeling zoeken. Vervolgens brengen we een bezoek aan de visvijvers van Ma'gan Michael

 

waar we als eerste een paartje sporenkieviten in paniek boven ons zien vliegen.

 

 

Verder veel wouwaapjes op de draden boven de vijvers. Een purperreiger en een ijsvogel laten zich daarna door ons bewonderen. Dan gaan we naar Caesarea waar we entree moeten betalen. De stad is gesticht door Herodus en genoemd naar de romeinse keizer Ceasar.

 

Komen uit bij de haven en er is bij het bezoekerscentrum een film over het ontstaan van de stad te zien.

 

Lunchen bij een restaurant aan de haven met schitterend uitzicht. Bij de haven zien we de overblijfselen van een romeinse tempel.

 

 

Onderweg komen we voorbij Zikron Ya'akov, een charmant stadje tegen de heuvels van het Carmel gebergte. We rijden een schitterende route door het Carmelgebergte en komen uit bij de stad Haifa. Daar gaan we richting Tyriat Tivon waar we bij de plaatselijke supermarkt eerst de nodige boodschappen doen en in Ilana's Place gaan overnachten. We worden ontvangen door de eigenaresse die ons welkom heet met een zelfgebakken cake en een fles wijn. Het appartement ziet er keurig uit en we kunnen lekker buiten zitten op het overkapte terras.

 

‘s Avonds gaan we eten in het dorp bij een thais restaurant.

 

 

 

 

 

 

 

Toasten op de trouwdag van Axel en Nathalie. Het eten smaakt heerlijk!

 

Derde dag zondag 28 mei:


Na het vullen van de geldbuidel en koffie bij de plaatselijke pattiserie rijden we naar de adembenemende Bahai's Shrine en de tuinen met negentien terrassen die doorlopen tot aan de haven. Daar wacht ons een teleurstelling. Omdat het een heilige dag is zijn de tuinen gesloten. Gelukkig kunnen we de tuinen bewonderen vanaf een platform.

 

 

Daarna gaan we naar Acre(Akko)de grootste kruisvaarders stad van het land. De stad is extreem goed bewaard gebleven en heeft een ongelooflijke architectuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een gedeelte van de stad is levendig met markten en er wonen nog steeds mensen in de oude gebouwen. Op het eind van de 19e eeuw werden de muren en de moat gerestaureerd door El Jazzar.

 

 

We zien de overblijfselen van de gevangenis die gebruikt werd onder de turkse wetgeving en de gallows die gebruikt werden onder het engelse mandaat om joden op te hangen die de britse wet overtraden. We genieten van een schitterende wandeling en gaan lunchen aan de haven met een fantastisch uitzicht.

 

Rijden weer terug naar Tyriat Tivon waar het heerlijk toeven is op ons terras onder het genot van een lekker wijntje.

Vierde dag maandag 29 mei:
Rijden door de Valley van Armageddon ofwel het Carmelgebergte, naar Nazareth, waar we de Church of Annuncacion ,

 

met mozaieken van madonna en kind en de Saint Joseph Church bezoeken.

 

Het is erg druk en de kerken vallen erg tegen. Alleen de plaats waar de engel Gabriël verscheen om aan Maria de komst van Jezus te melden is nog oud.

 

De rest is een en al beton. We lunchen in Nazareth. We passeren Cana waar Jezus water in wijn veranderde. Rijden verder richting het meer van Tiberias, waar Jezus het water kalmeerde en over het water liep.Het meer is genoemd naar de romeinse keizer Tiberius en we passeren het huis van Petrus. Aan de andere kant van het meer zie je de Golan Hoogvlakte.

 

We rijden naar Kinneret waar we overnachten in Kinneret Serenity-Luxury House met uitzicht op het meer.

 

We schrikken al bij de entree. Daar staan de nodige kapotte stoelen en tafels. Een barbecue waar je je stukje vlees niet op zou willen leggen! Binnen staat het erg vol met banken en andere meubels.

 

Als we in de keuken overal mieren aantreffen bellen we de eigenaresse. Zij stuurt iemand om de boel schoon te maken. Gelukkig is het terras super, alhoewel het niet schoon en netjes is. Het uitzicht maakt veel goed. Zetten de eettafel buiten en na een sopje genieten we van het geweldige meer onder ons.

Vijfde dag dinsdag 30 mei:

Vandaag brengt Doron, de zoon van Annelies en Moshe, ons een bezoek. Hij is onze gids de hele dag. Met zijn auto rijden we langs het meer van Tiberias. Aan de noordoever ligt Tabgha met de Church of the Multiplication, waar de vermeerdering van broden en vissen plaatsvond.

 

We rijden door de Golan Hoogvlakte, een heuvelachtig gebied met bergen zoals de 2114 meter hoge Mount Hermon. We bezoeken het Banias Nature Reserve, in de Hula Valley, ten noorden van het meer. Dit is een ongelooflijk rijk natuurgebied met een schilderachtig moerasgebied, Agamon Hahula Park. Er zijn veel fruitboomgaarden, katoenvelden en visvijvers. We gaan met een golfkar

 

door het gebied en zien verschillende ijsvogels o.a. de bruinkop, de gewone en de bonte ijsvogel.

 

Verder sporenkieviten, lepelaars en ganzen. Er vliegen veel bijeneters in de lucht.

 

Bij een van de kijkhutten is een zandberg vol nesten van bijeneters.

 

Het gebied is ook de broedplaats van de Griffon gier. Er staan veel eucalyptusbomen en er zijn meerder kijkhutten in het riet. Je kijkt uit over het water. De beste plek om vogels te spotten zijn de aangrenzende visvijvers.Het is onderdeel van het Great Rift Valley en biedt veel faciliteiten zoals wandelpaden, observatiepunten en telescopen. We brengen een bezoek aan de berg Bental. Deze berg ligt een zestal km. van het oorlogsgebied in Syrië.

 

Soldaten van de Verenigde Naties houden hier de wacht.

 

Je kiojkt uit over verlaten bunkers en resten prikkeldraad. We gaan verder naar een fort op de hoogvlakte., het Nimrod Fort. Er staan nog een aantal ruïnes.

 

Doron laat ons verschillende dorpen van de Druzen zien. De Druzen zijn een Arabisch sprekende, religieuze gemeenschap .Ze zijn loyaal aan de Joodse Staat. In een van de dorpen gaan we samen lunchen. Daarna brengen we een bezoek aan een plaatselijke bakker om baklava te proeven en mee te nemen. Om zeven uur zijn we moe, maar reuze voldaan over een geweldige dag, weer terug in Kinneret Serenity-Luxury House. Na een drankje nemen we afscheid van Doron.

Zesde dag woensdag 31 mei:


We rijden naar het zuiden, Highway 1, richting Jerusalem. We willen de warmwaterbronnen van Gan Hashlosha onderweg bezoeken, maar het is er zó druk met dagjesmensen dat we dat voor gezien houden en vervolgen route 90 door de Jordan Valley en de West Bank om bij Jericho de Highway 1 te nemen naar Jerusalem. We brengen een bezoek aan Bet She'an waar de meest spectaculaire ruines in Israel te zien zijn.

 

 

Het is adembenemend.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Jordaanvallei is groen van de dadelpalmen, vol met uitgestrekte bananenplantages en velden met groente. We rijden verder naar Jerusalem om bij Amazing & Beautiful City Center, Ben Sirastreet 26 te overnachten. We schrikken als we binnen via een met marmoleum beklede trap bij de keuken aankomen. Het ziet er niet uit. De koelkast is smerig en de kookplaat is niet om aan te zien. Dit is niet wat we willen en we bellen de eigenaar om te zien of we iets kunnen regelen.

 

Na veel heen en weer gebel besluiten we dan maar naar een hotel in de stad te gaan. Het wordt het Ritz Hotel. 's Avonds is er in de stad bij de citadel een klank en lichtspel Night Spectacular .We lopen naar de Damascuspoort om de binnenkant van Jerusalem te aanschouwen.

 

 

 

 

 

 

 

Bekijken de vele verschillend uitgedoste mensen vanaf een terrasje aan de Via Dolorosa. Wat een spektakel!

 

De kleine, smalle straatjes hebben veel winkeltjes met allerlei koopwaar.

 

 

Je loopt trap op en trap af. Soms is het een hele klim. Om half tien bekijken we de lichtshow die geprojekteerd wordt op een van de muren en de geschiedenis van Jerusalem verteld

s Avonds zitten we lekker op ons balkon en drinken een heerlijk wit wijntje.

Zevende dag donderdag 1 juni:
De indrukwekkende muren van Jerusalem hebben een lengte van 4 km. een hoogte van 10 tot 12 meter en zijn 4 tot 6 meter breed. De acht toegangspoorten worden nauwlettend in de gaten gehouden door de 34 verdedigingstorens.

 

Aan de overkant staan allerlei kraampjes met vooral broden en fruit. Wij gaan de stad binnen via de Damascuspoort, de meest indrukwekkendste poort van de oude stad en schrikken van de vele politieagenten op ieder hoekje van de kleine straatjes.

 

 

Lopen naar de Klaagmuur.

 

 

Omdat het donderdag is lopen er overal groepen jongens van dertien jaar oud die bar mitswa worden. Dat houdt in dat zij een stuk tekst, dat ze van te voren uit hun hoofd hebben geleerd, voorlezen uit de Thora. Voor de gemeenschap zijn ze nu volwassen en worden zij verantwoordelijk tegenover God om zich aan alle geboden en verboden te houden die onder de joodse wet vallen.

 

We willen het tempelplein nog graag bezoeken, maar tijdens de Ramadan is die alleen 's morgens open op donderdag tot en met zondag. We wandelen nog even verder en brengen een bezoek aan de Grafkerk.

 

Dit is een christelijke kerk waarvan het beheer in handen is van verschillende christelijke stromingen. Volgens de overlevering is de kerk gebouwd op de plek waar Christus zowel gekruisigd als begraven werd. Midden in de kerk bevindt zich het Heilige Graf, een graftombe.

 

De plaats waar Jezus gebalsemd werd wordt aangegeven met een grote marmeren steen.

 

In de kerk bevinden zichaltaren en kapellen, die door verchillende christelijke geloofsgemeenschappen worden beheerd. Alleen de protestanten zijn hier niet vertegenwoordigd.

 

 

 

 

 

 

We verlaten Jeruzalem via de Jaffa Poort. Aan de overkant van deze poort staat de Citadel van David.

 

We nemen er een kijkje van de buitenkant. Hierna lopen we terug naar ons hotel. Daar nemen we een lekker drankje op het terras op de vierde verdieping. 's Avonds eten we in het hotel. Het smaakt goed.

 

Achtste dag vrijdag 2 juni:


Gaan al heel vroeg op pad om toch het Tempelplein te kunnen bezoeken. Het is héél druk in de smalle steegjes. Veel vrouwen doen boodschappen en zorgen voor opstoppingen. We banen ons een weg door de menigte en als we bij de houten trap komen waar alleen toeristen toegang hebben tot het tempelplein blijkt dat alles gesloten is.

 

Bij navraag horen we dat we er tijdens de Ramadan niet binnen mogen. Wat een tegenvaller! We lopen terug naar het hotel en pakken onze koffers. We rijden vervolgens eerst naar het Yad Vashem Holocaust Museum. Hier is de hele geschiedenis van de verschrikkingen, die de joden in de tweede wereldoorlog hebben ondergaan, vastgelegd. Het is heel emotioneel om dat te zien.

 

We lopen door het museum om aan de achterkant de gedenkstenen te bezoeken. Hier worden de weldoeners van de joden geëerd van over de hele wereld. Er is ook een gedenkteken van ons land en de namen van mijn vader en moeder staan erin gegraveerd.

 

 

Wat indrukwekkend om dat met eigen ogen te aanschouwen. Daarna rijden we naar Masada

 

om een bezoek te brengen aan de berg waar Herodus een vesting stichtte en waar veel slaven het leven lieten. We gaan met de kabelbaan naar boven. Het uitzicht is geweldig.

 

Je ziet de Dode zee aan de voet van de berg. Het is erg heet en we lopen langs de vele overblijfselen.Ook zijn er opvallend veel tristrams spreeuwen en raven te zien.

 

Nemen de kabelbaan terug. Rijden verder langs de Dode Zee en nemen wat zout mee voor de kleinkinderen.

 

Rijden door naar tel Aviv waar we gaan overnachten bij het Park View Yafo in het Kyriat Sefer Park. Het appartement is redelijk, niet heel schoon, maar voor één nacht te doen.

 

We kunnen gelukkig buiten op een terras zitten. Gaan met een Ubertaxi naar een italiaans restaurant waar we om negen uur hebben afgesproken met Ofra. Hier ontmoeten we Annelies en Moshe.

 

We hebben elkaar weer heel veel te vertellen en het is een super gezellige avond. Jammer genoeg moeten we afscheid nemen, maar we nemen de herinneringen met ons mee.Negende dag zaterdag 3 juni:


Vliegen vandaag weer naar huis. Hebben een voorspoedige vlucht. We sluiten een geweldige reis af en hebben er alle vier van genoten.

 

 

Template design by Leonard