3 december:

Vertrekken pas om 9.15 uur. Het water van de camper is automatisch weggelopen omdat het vannacht gevroren heeft. Dit is een beveiliging. Tanken nog even lpg en dan op weg. Het is mooi weer.We rijden via Antwerpen,Brussel, Reims richting Lac du Der. Komen hier om 16.00 uur aan en gaan na een kop koffie meteen kijken naar de kraanvogels. Het begint erg koud te worden. Zien smienten,wintertalingen,grauwe ganzen,kolganzen en pijlstaarten en natuurlijk ,daar kwamen we voor,de kraanvogels. Ze komen met duizenden tegelijk binnen vallen.

Volgens de site Grusgrus.com moeten er zo'n 40.000 zijn. Slapen vannacht erg slecht. De kachel werkt niet en Cock kan niet vinden waar het aan ligt.Het heeft vannacht hard gevroren maar doordat we de dieselkachel hebben laten draaien hebben we gelukkig nog al ons water. (530km gereden)

4 december:

Na een uurtje rijden gaat de kachel weer in de goede stand en lijkt het probleem opgelost. Cock denkt nu te weten waar het aan ligt. Onderweg dichet tot zeer dichte mist en er is dan ook weinig te zien. Omdat het zicht zo slecht blijft besluiten we om bij Dijon de tolweg te nemen. Dit is wel een stuk duurder maar het zicht en de snelheid gaan meteen een stuk vooruit.Het is om 11.00 uur nog steeds 2 graden onder nul.Daarom gaan we rechtstreeks naar het zuiden.We arriveren in St. Martin de Crau om precies 17.00 uur.Hier gaan we op de gratis camperplaats staan.Wandelen nog even door het mooie dorp en duiken vroeg ons bed in.(665km gereden)

5 december:

Hebben prima geslapen en vertrekken dan ook vroeg naar de Crauvlakte. Zetten de camper op de parkeerplaats waar we in juni ook geweest zijn.Lopen 5 km over de vlakte naar een observatorium waar je de vlakte goed kunt afturen.Helaas geen witbuikzandhoenders en ook geen kleine trappen. Alleen div. leeuweriken en een rode wouw laten zich zien. Het is zonnig weer maar er waait een stevige koude wind. Hebben onderweg naar de vlakte wel nog honderden overwinterende krooneenden gezien.Cock gaat tegen de avond nogmaals naar het observatorium en heeft deze keer geluk. Na de vlakte afgezocht te hebben vindt hij twee kleine trappen. Niet veel maar toch.We besluiten, omdat het steeds harder gaat waaien ,niet hier maar in het dorp te overnachten.

6 december:

Het heeft vannacht flink gestormd. Blij dat we in het dorp overnacht hebben. Na een lekker vers broodje gekocht te hebben gaan we verder naar het zuiden.We slaan door het koude weer St. Maries de Mer over en gaan meteen richting Spanje. We nemen niet de tolweg maar de route national. Kost wel meer tijd maar die hebben we in overvloed. Cock is het om twee uur 's middags zat en we vinden op de grens van Frankrijk en Spanje een schitterende camperplek aan zee bij Leucate Plage. Zetten de camper lekker in de zon en zo goed mogelijk uit de wind. Het is schitterend weer als die koude wind er niet zou zijn. Wandelen lekker langs het strand en worden de volgende dag wakker met de zon en haast geen wind meer.

Dit is de vierde nacht dat we voor niets staan ( we worden nog eens rijk zo)( 265 km gereden)

7 december:

Rijden  om 9.30 weer weg en gaan naar Spanje.Het weer is fantastisch zo'n 20 graden en een volledig blauwe lucht.Komen over de grens de camping tegen in het plaatsje Capmany waar we in juni ook een paar nachten gestaan hebben en besluiten om deze voor het weekend te nemen.

 

Cock herkent de nederlandse eigenaar meteen als we langs hem rijden. Hij opent de poort voor ons en we zoeken een mooi plaatsje in de zon. Hierna meteen naar het dorp om nog even voor het sluiten van de winkel brood  te kopen en nog wat andere boodschappen. Nu kunnen we weer even alle apparatuur opladen en even lekker douchen. Zien hoe PSV verliest en Ajax met 4 nul van NAC wint.

8 december:

Het is 's nachts erg koud maar onder ons dekbedje hebben we het heerlijk warm. Cock  zet de kachel even aan en duikt er dan weer gauw voor een kwartiertje in. Het weer is weer prachtig en om 10.30 zitten we buiten in de zon koffie te drinken. Maken er vandaag een rustige dag van en we werken het verslag bij.

Maandag 9 december:

Op weg naar Aguamolls. Daar lopen we naar de hutten en naar de silo’s. Buiten enkele roodborstjes, tjiftjafjes , bergeenden, wintertalingen,

 

krakeenden, wilde eenden, dodaartjes, flamingo’s, slobeenden , drie bruine kiekendieven en een aantal herten is er weinig te zien. Wel cirkelen er nog een tiental ooievaars in de lucht. Besluiten richting Ebro te gaan. In Platja d’Aro vinden we een mooie gratis camperplek. We lopen naar een winkelcentrum aan de rechterkant en doen boodschappen bij de Aldi.

Dinsdag 10 december:

Het is erg mistig en we vertrekken daarom laat. Bij Pineda de Mar stoppen we voor een lunch bij de Wok . Het is weer heerlijk! Zoeken daarna de camperplek op in Avioynet del Penedes bij een wijnboer.

Hier mag je gratis staan en krijg je ook nog een rondleiding. We proeven er van heerlijke cava’s en kopen een fles voor de feestdagen.

Woensdag 11 december:

Onderweg stoppen we bij een camperbedrijf om de huishoudaccu door te laten meten. Laten er meteen maar een nieuwe inzetten. (€ 218.00) Via Tarragona naar L’Amposta, waar we de Ebro Delta in rijden. Onderweg zien we honderden flamingo’s.

 

Bij restaurant Casa de Fusta zetten we de camper op de gratis camperplek met gratis internet!. ’s Middags fietsen we naar een hut in de buurt en zien heel veel krooneenden, kleine en grote zilverreigers, koereigers, dodaars,

 

honderden zwarte ibissen, rietgors, tjiftjaf, tapuit, veel bruine kiekendieven en purperkoeten.

Donderdag 12 december:


Er staat een koude straffen wind en we besluiten met  de camper het gebied in te gaan. Bij Pont del Través weer veel flamingo’s. Bij Riet Vell staan wel dertig purperkoeten bij elkaar!!

 

Verder blauwborst, gekraagde roodstaart, fitis en waterhoentjes. Rijden naar  Punta de la Banya en maken halverwege een lekkere strandwandeling. Rijden nog een stuk de zandweg op en zien  oeverlopers,

 

witgatjes,bontbekplevieren, drieteen strandlopers, zilverplevieren, grutto’s en  kleine strandlopers. Rijden nog naar de uitkijktoren van Lagoda de Migjorn

 

en zien hier enkele  groenpootruiters en een groep dunbek meeuwen. Als we terugrijden naar de camperplaats zien we grote groepen zwarte ibissen die naar hun slaapplaats vliegen. Verder nog een roerdomp, een ralreiger, een hop, putters, roodborst tapuiten en witte en gele kwikstaarten.

 

 

Vrijdag 13 december:

Het is bewolkt. Om elf uur komt de zon er weer bij en we rijden we naar Peñiscola waar we bij La Volta een camperplek vinden. Hier kunnen we weer alles opladen en weer eens lekker douchen en de was doen. Fietsen in de namiddag richting kasteel, langs een mooie boulevard. Drinken een heerlijk kopje koffie en genieten van de zon.

Zaterdag 14 december:

Gaan met de fiets door het binnenland. Langs veel sinaasappelvelden, artisjokkenkwekerijen en velden vol

 

bloemkolen en groene kolen en komen uit in Benicarlo.Zien een processie de St. Bartholomeuskerk uitkomen. Bezoeken een tentoonstelling in de kerk. 

 

Bij de haven eten we  een menu del día op een terras in een heerlijk zonnetje. Dat is genieten geblazen!  

Zondag 15 december:

Het zonnetje schijnt weer uitbundig en we gaan met de fiets naar Vinarós. Heerlijk langs het strand. Vinarós is een levendig stadje met een haven.

 

Omdat het zondag is is het druk op de terrasjes. We genieten van een lekker glaasje wijn en fietsen dan weer terug.

Maandag 16 december:

Rijden via Valencia naar de camperplek in El Saler: La Marina. Een goede uitgangspositie om een bezoek te brengen aan Valencia, maar verder één grote grindbak zonder stroom, kosten € 10.00. Cock fietst in de namiddag naar het natuurreservaat El Albufera.

 

Opvallend is het grote aantal waterhoentjes waar je meerkoeten zou verwachten. Op de paaltjes aan de kant veel grote sterns en verder een groep staartmezen en bergeenden.

Dinsdag 17 december:

Het is ’s morgens bewolkt.Nemen de bus naar het nieuwe centrum: La Ciudad de las Artes y las Ciencias: Príncipe Felipe.  Nemen een combi-ticket voor een bezoek aan L’Hemisféric, Museu de les Ciences en L’Oceangráfic. Vandaag gaan we eerst naar het IMAX theater

 

om een film over het Rif te bekijken. Daarna een hapje eten aan de overkant bij de Mall El Saler en weer terug voor een bezoek aan het museum.

 

Een inmens groot museum met beelden van een DNA molecule, een bos van chromosomen en een Foucault pendule die laat zien hoe de aarde om zijn as draait.

 

Er is een theater over electriciteit, er zijn workshops en ruimtevaartwerktuigen van de Esta.  Na een aantal uren doen onze voeten wel erg zeer en nemen we de bus terug naar de camperplek. Ondertussen is het soms bewolkt en soms zonnig. We nemen nog even de fiets om naar El Palmar te gaan. Dit is een klein dorp aan het water met meer restaurantjes dan huizen! In El Pujol zien we zes geoorde fuutjes.

Woensdag 18 december:

De zon schijnt en het is 18-20 graden! Nemen de bus naar het L’Oceangráfic. Dit is het grootste  aqarium van Europa. Er zijn meer dan 45.000 dieren en 500 verschillende soorten te zien. Er is een 70 meter lange tunnel waar je onder de haaien, roggen en zonvissen doorloopt. Er is een dolfijnenshow ,

 

er zijn pinguins, zeehonden, zeeolifanten, beluga’s en haaien. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich onder de grond en zijn echt de moeite van een bezoek waard. Moe maar voldaan gaan we met de bus naar het oude centrum: La Ciutat Vella!. Eerst eten we bij een klein tapasrestaurantje. Het is er verschrikkelijk druk en dus heel gezellig. Het eten super lekker! Verder lopen we door de stad en zien veel hoge statige oude gebouwen o.a. La Plaza de Torres, El Ayuntamiento en El Correos.

Lopen door de Av. María Cristina naar de Mercado Central die jammer genoeg dicht is, langs de La Lonja de la Seda door naar La Plaza Horno de San Nicolas en daarna  langs de Conjunto Catedralicio en La Plaza de la Reina weer terug.

 

Zijn blij als we in de bus zitten en kunnen uitrusten. We worden toch  een dagje ouder merken we steeds vaker!

 

Donderdag 19 december:

Vanochtend regent het een beetje! Het is bewolkt. Gaan vlak vóór Valencia richting Alicante. Via de A7, een schitterende mooie tweebaansweg (soms zelfs driebaans!) Van de sinaasappelvelden  naar de bergen van Alicante. Het gebied wordt wat ruiger. In Santa Pola gaan we naar camping Bahia. Het is er weer héél  vol! Maar we krijgen een goed plekje en beginnen gelijk met  het opladen van onze elektrische apparaten.

Vrijdag 20 december:

Vandaag wordt Cock 66 jaar!! De dag wordt grotendeels ingevuld met het zoeken naar een oplossing van ons tv probleem! We hebben geen Nederlandse zenders behalve Veronica en verder alle denkbare zenders zoals Duitse,Engelse, Arabische, Turkse, Russische, Franse en Spaanse TV . Iedereen wil helpen maar kan het probleem niet oplossen. Zelfs niet in de tv winkel in Santa Pola. En daar is dan Joop die oppert om morgen de kop 20% te draaien. Na veel heen en weer geskyp met Pascal gaan we eerst maar even wokken aan de overkant, want Cock is toch echt jarig! Het eten is heerlijk!

 

Zaterdag 21 december:

Eerst een trap geleend bij de camping , de kop gedraaid en ja hoor probleem opgelost!! Het weer laat ons vandaag in de steek. Het regent steeds en niet zo’n beetje. We gaan tussen de buien door naar de markt waar we groente en fruit kopen. Kopen een speciale vrucht die we onderweg aan kale bomen hebben zien hangen. De naam zoeken we nog op.Is "Kaki" naar achteraf blijkt. Ook bij ons te koop. Erg lekker voor in de yoghurt!

’s Middags wordt het droog en gaan we op de fiets naar La Marina. We zien veel flamingo’s. één lepelaar, steltkluten, kluten,

 

koereigers, zilverreigers, bergeenden, smienten, visarend, kleine strandloper, krombekstrandloper, witgatje,bontbekplevier, steenloper, oeverloper en  roodborsttapuit. We fietsen de duinen in en er vliegen twee patrijzen op. Bij de uitkijktoren zien we zwartkoppen en provinciale grasmussen.  De temperatuur is heerlijk en we genieten van het lekkere zonnetje.

Zondag 22 december:

Gaan op tijd weg en via de A7 richting Elche naar Murcia. Nemen de afslag Catral en staan al gauw voor de poort van een reusachtige 4 sterren camping El Marjal. We kijken onze ogen uit. Er is een binnen-en buitenzwembad, een spa, een sauna een Turks bad, een supermarkt, een restaurant, een bar, en 1400 staplaatsen!! We krijgen een mooie plek en worden meteen met koffie verwelkomd door onze Nederlandse buren.  Bovendien zitten we maar twee en een halve kilometer van El Hondo oftewel El Fondo!!

 

Dit is een schitterend natuurgebied. We gaan er ’s middags op de fiets naar toe. Jammer dat het informatiecentrum gesloten is. We lopen het pad af en zien meteen onze eerste zuidelijke klapekster. In de lucht drie dwergarenden. We fietsen achter het centrum langs, maar al gauw kunnen we niet verder! Onze fietsen zitten helemaal vol met modder. We kunnen niet voor en achteruit. Waar doet ons dit toch aan denken? Met een stok maken we de spatborden leeg en fietsen terug.

Maandag 23 december:

Doen vandaag de was en gaan daarna naar het zwembad en de sauna. Het is werkelijk geweldig en dat helemaal gratis! Het water van de spa is zoutwater! De sauna en het Turks bad als toetje. Genieten verder van een heerlijk zonnetje. Drinken verder nog een wijntje met de buren en de dag is alweer om.

Dinsdag 24 december:

Fietsen 8.4 km. naar Crevillent. Komen eerst uit bij een arabisch centrum met veel bazaars. Het centrum is moeilijk te vinden. Als we het gevonden hebben is het niet echt wat wij ons ervan hadden voorgesteld. Er  zijn wel kleine straatjes, maar niet veel leuke winkeltjes. We eten een menu del día en doen kerstinkopen bij de Lidl. Onderweg zien we weer een dwergarend. Het land rechts is helemaal omgeploegd en beplant met nieuwe fruitbomen. Links is het nog begroeid met zeekraal, maar hoelang nog?De zon moet het veld ruimen voor een dicht wolkendek. Ik denk dat we een staartje meekrijgen van het slechte weer elders in Europa.

Woensdag 25 december:

Kerst 2013!

Het heeft de hele nacht gegoten en het houdt ook nu nog niet op. Ook waait het hard. Worden ’s middags bij de buren uitgenodigd op een borrel. Het is erg gezellig.

Donderdag 26 december:

Vannacht heeft het hard gewaaid en is bij een windstoot het dakluik stuk gegaan. We gaan naar Elche om daar een caravanbedrijf te zoeken die het kan repareren. Gelukkig is het gauw gevonden, maar ze kunnen het onderdeel i.v.m. de feestdagen niet bestellen. Ze bieden aan om het te repareren .Zijn we heel blij mee. En de kosten: € 12. 80!! Daar krijg je het bij ons niet voor elkaar. Het is weer droog. Het waait nog wel hard. We kunnen weer lekker buiten in het zonnetje zitten. ’s Middags gaan we met de fiets buiten El Hondo om.

 

Zien twee dwergarenden en drie bruine kiekendieven. Veel flamingo’s, wintertalingen en kluten zoeken beschutting voor de wind bij het riet. Ook zien we veel dodaarsjes.

Vrijdag 27 december:

De zon straalt weer. Na de sauna brengen we een bezoek aan het informatiecentrum. We horen daar dat we pas 11 januari een bezoek kunnen brengen aan de noord ingang. Jammer maar dat duurt toch echt te lang. Op advies van de medewerker gaan we naar de zuid ingang en bezoeken daar de twee hutten.

 

We zien flamingo’s, dodaarsjes, geoorde fuutjes,

 

kiekendieven, waterhoentjes  en meerkoetjes.

Zaterdag 28 december:

Werken de website bij, doen een wasje en hopen dat de grijze bewolking ons niet brengt waar het naar uitziet. Verder maken we er een rustige dag van en drinken voor de laatste keer een wijntje met de buren. De buren van de andere kant zijn erg luidruchtig, dus die gaan we niet missen.

Zondag 29 december:

Vertrekken richting  Murcia via de A 7. Na Murcia  volgen we Almeria en nemen  afslag 627 naar Cartagena. Na 5 km.nemen we de RM 23 richting Mazaron. Na 5 km. weer afslag Los Munoces. Onderaan de 2e via servicio . Het smalle asfaltweggetje volgen en na de ruïne de volgende weg links de camino Venta Juan Santos en ja hoor Johan heeft het weer eens goed voorbereid. We zien maar liefst 20 zwartbuikhoenders opvliegen. Wat een prachtplaatje!! Jammer dat alles te snel ging om vast te leggen, maar we zijn er niet minder blij mee.  Zien ook nog een smelleken en enkele thekla leeuweriken. In een schorsenerenveld ziet Cock vijf rode patrijzen! Het waait erg hard en de wind is bitter koud. We turen het gebied af en zien tot onze schrik een zestal jagers met honden lopen.  Nu is de kans op hoenders verkeken en na de lunch besluiten we door te rijden naar de volgende camperplek in de Sierra Espuña. In Tocana vinden we een heel rustig plekje. De zon schijnt uitbundig. Hier houden we het nog wel even vol.    

 

Maandag 30 december:

Wat een fantastische camperplek. Het internet werkt als een tierelier. We kunnen de website goed bijwerken en heerlijk skypen.  En dat alles voor 10 euro! Fietsen naar het dorp waar een Consum is en slaan boodschappen in.

 

Na een heerlijk barbecue fietsen we ’s middags  langs het kanaal naar rechts. Het is een rustige smalle weg. Je hebt een mooi uitzicht op het dal met hoge druivenboomgaarden, allen voorzien van een plastic dak. De druiven hangen nog aan de takken.

 

 

 

We horen dat de oogst mislukt is door de vele regen in september en dat ze de trossen dus daarom maar laten hangen. Als we Alhama de Murcia beneden zien liggen

 

komen we bij een splitsing, links naar het park Sierra Espuña en rechts naar Alhama de Murcia.We nemen de weg naar beneden i.v.m. de knie van Miep. Drinken bij de Mercado

 

een heerlijk kopje koffie en fietsen via de N340 weer terug naar Totana. Ondertussen is het fris geworden, de zon gaat schuil achter een flinke wolkenband.  ‘s Avonds genieten we van de fantastische overwinning van Mickel van Gerwen bij de halve finale WK darten.

Dinsdag 31 december:

Cock gaat op de fiets brood halen bij de benzinepomp en constateert dat de weg naar links langs het kanaal lang niet zo mooi is als de weg naar rechts. De zon verdwijnt steeds achter enkele wolken. Maar het is toch nog lekker om buiten te zitten.

 

 

Onze Friese buren hebben appelbeignets gebakken en wij mogen meegenieten. Ze zijn heerlijk!! Cock kan nog een zuidelijke klapekster op de foto vastleggen.

 

Ook komt er een vrouwtje torenvalk, in een schitterend licht, overvliegen. Tellen om twaalf uur af met Nicole, Pascal en de kinderen en krijgen Max, na eerder op de avond, nu niet meer aan de lijn. Jammer! Voor iedereen een gelukkig Nieuwjaar!!

 

 

 

 

 

Template design by Leonard