Zuid Afrika

11 oktober - 11 november 2018

Donderdag 11 oktober:

Ronnie staat om twee uur klaar om ons naar de bus te brengen die ons naar Schiphol brengt. Marian zwaait ons uit. Om drie uur checken we in en we wachten tot kwart voor vijf om te boarden. Om half zes zijn we in de lucht op weg naar Rome, onze eerste stop. Daar vertrekken we om half elf met als eindbestemming Johannesburg.

Vrijdag 12 oktober:

Een lange nacht met weinig slaap en om acht uur een karig ontbijt (een warm chocobroodje!) van huize Alitalia. Om negen uur via ellenlange rijen door de douane. Daarna de auto, een Toyota Carola Quest, opgehaald en op weg. Via de R 21 naar Rietvlei Nature Reserve.

 

We vallen meteen met onze neus in de boter. Veel kuddes bokken en zebra's.

 

Grote groepen parelhoenders

 

en een aantal struisvogels.

 

Bomen met wevernesten en een neushoorn. Er is een cafetaria en we eten en drinken wat. Ondertussen genietend van de vele vogels o.a. cape batis, ground scraper trush, blacksmith

 

 

 

 

                                                                             en crowned plover en veel glansspreeuwen. Het is warm, zo'n 35 graden! We rijden verder naar Pretoria om daar de vele jacarana's, bomen met paarse bloemen, te bewonderen.

 

Via de N4, een tolweg, naar Boshoek. Daar hebben we geboekt bij Catz Guest House.

 

 

 

Het ziet er goed uit. Later blijken er wel een aantal minpuntjes te zijn: geen wifi, geen restaurant, airco werkt niet goed, geen zitje op de kamer, één staafje nescafé voor ons twee! Gaan uit eten bij Bulls in the Bush. Is redelijk maar niet geweldig.

Zaterdag 13 oktober:

Na een goed ontbijt en een gewassen auto rijden via de N 565 naar het Pilanesberg Natonal Park.

 

Bij de Kwa-Maritane Gate betalen we 300 rand (18 euro) entree. Er is alleen een slechte gravelweg, de Tsepe Drive van 14 km. Het hele gebied is zwartgeblakend en dus heel kaal. Er zijn geen dieren te zien. Een enkel vogeltje, de blue waxbill,

 

is ons deel. We rijden naar de eerste kijkhut bij de Mantwe Dam. Gelukkig zien we daar wel wat o.a. kleine trap, ibis, slangehalsvogel, wtkop fluiteenden

 

en twee wilde zwijnen. Vervolgen de Hippo Loop waar we een aantal slapende nijlpaarden zien liggen. Op de vlakte lopen blue wildebeesten,

 

waterbokken, hartebeesten, impala's en springbokken. Lunchen bij Pilanesberg Centre. Daar is wel wat te beleven! Er vliegt een yellow-billed hornbill voorbij,

 

verder speckeld mousebird, nijlganzen,gemaskerde wevers

 en grijze lorries.

 

 

 

Bij het water zebra's en een giraffe. Voldaan gaan we verder naar de Ruighoek Drive. Daar is het heel stil, alleen een paar schildpadden. We gaan even zitten en zien aan de overkant een grote groep bull bulls. Gaan richting uitgang en zien nog een red-billed francoline en een groepje vervet aapjes langs de weg.

 

Bij Bakubung Gate zien we in een boom een aantal heilige ibissen zitten.

 

En aan de overkant komt een olifant drinken bij de Engali Dam. Uiteindelijk is het een geslaagde dag geworden!

Zondag 14 oktober: 

Het ontbijt is duidelijk minder dan gisteren (geen boter, geen muffins!) maar buiten wel een gewassen auto. Bij de Bakubung Gate gaan we het park in. Vandaag nemen we de geasfalteerde weg omdat het vannacht heel veel geregend heeft. Nog geen twee kilometer verder worden we verrast door een witte neushoorn moeder met jong die langs de weg rustig lopen te grazen.

 

 

Zó geweldig om te zien en zó dichtbij! Verder enkele giraffen die zich te goed doen aan de groene blaadjes van de bomen.

 

Onderweg zien we kalahari robin, marico flycatcher

 

en lesser-striped swallow.

 

Rijden door naar Pilanesberg Centre, maar daar is het erg rustig vandaag op een zestal grijze lorries na. Wat een verschil met gisteren. We eten wat en gaan weer verder.Rijden de Tau Loop en bezoeken de Rathoga Waterhole. Hier zien we twee afrikaanse lepelaars

 

en enkele kieviten. Er vliegen veel kleien vogeltjes rond o.a.red-headed finch.

 

Langs de weg enkele keren natal francolins. Ze zijn helemaal niet schuw. Zitten bijna op je voeten.

Rijden het park uit en gaan via de R510 naar Thabazimbi en daarna Doornhoek. Daar logeren we bij marula Cottage. De weg er naar toe is een hele beproeving.

 

 Soms steil, dan weer veel zand en vaak keien. We komen aan bij een supermooie lodge en zijn de vervelende weg alweer gauw vergeten.

 

We worden allerhartelijkst ontvangen en naar de kamer gebracht. Ziet er allemaal geweldig uit. Dineren 's avonds met twee blanke afrikaanse stellen. Het eten is heerlijk en de ambiance geweldig.

Maandag 15 oktober:

Eerst worden we getrakteerd op vele vogels bij de voedertafel o.a. african paradise flycatcher, red-headed weaver, african canarie,

 

                                                             .               en de red-headed barbet en de grey headed sparrow

 

 

Daarna gaan we via de slechte weg naar Marakele national park Hier kopen we eerst een Wild Card( 3.500 rand) waarmee we toegang hebben in de meeste parken.

 

In het park is alles dor en droog. We rijden door tot aan een hek dat je zelf kunt openen. Komen bij het Lenong Viewing Point. We volgen een zeer smalle steile weg omhoog met veel haarspeldbochten. Gelukkig passeert ons maar één keer een auto. Boven lopen we naar een plateau en wachten daar geduldig op wat komen gaat.

 

Een rock trush en een rock bunting laten zich bewonderen evenals enkele rotszwalluwen Na een tijdje zweven er Cape Vultures  in de lucht. Wat een machtig gezicht!

 

We rijden weer naar beneden en volgen de Mbide Road. We zien enkele zebra's,

 

kudu's en gemsbokken. Boven op de berg genieten we van de lunchbox die we van Monika hebben meegekregen.

 

Brengen nog een bezoek aan de kijkhut met waterplaats. We zien een aantal warthogs die komen drinken. Verder veel blue waxbills. Ook een kudu en een blue wildebeest.

 

Gaan weer terug en komen langs een picknickplaats waar we twee yello-billed hornbills zien. Bij terugkomst wacht ons weer een heerlijk diner bij Marula Cottage.

Dinsdag 16 oktober:

Als we aan een heerlijk ontbijt zitten komt een bushbok bij het hek bedelen.

 

Ook de african paradise flycatcher, zowel het mannetje als het vrouwtje, laten zich bewonderen. We nemen hartelijk afscheid van David en Monika. Bij het hek zit een hop en onderweg bewonderen we de zes jongen van een struisvogel. Brengen nogmaals een bezoek aan de waterplaats in het Marakele N.P.  en zien weer de warthogs en een nyala.

 

plus een groepje vervet aapjes en banded mangooses, een hamerkop 

 

  en een three banded plover.

 

Rijden terug naar Thabazimbi en nemen daar de R510 naar Lephalale. Na zo'n 80 km. rijden we richting Vaalwater. Dit is een leuk dorp waar we heerlijk koffie kunnen drinken bij de Coffeeshop.

 

Vervolgen de weg naar Melkrivier en daarna de R518 naar Mokopane. Dit is een armoedige stad met veel zwarte mensen. Nemen de N1 naar Polokwane en gaan naar B&B Leopard Tree.

 

Daar hebben we een mooie kamer met ontbijt.

Woensdag 17 oktober:

Na een prima ontbijt gaan we op weg naar het Polokwane Bird Sanctuary.

 

De eerste indruk is niet zo best. Alles is erg verwaarloosd en de hutten, het zijn er vijf, zijn op twee na niet meer toegankelijk. De eerste hut ligt boven de weg aan de waterkant. Daar zien we een paar black crakes (zwarte waterhoentjes) met felgele snavel en een rode pootjes.

 

Verder komt er een varaan aan die gaat lekker in de zon liggen.

 

In de bomen veel heilige ibissen. Aan de kant van het water enkele steltlopers.Waaronder een oeverloper.

 

 

We rijden om het water heen en zien een groep europese bijeneters vliegen. In der bomen zijn de wevers druk bezig met hun nesten. Ook zien we een sunbird in een boom zitten.

 

Rijden door naar het Polokwane Nature Reserve. Hier kunnen we alleen met een flyer op pad. We zien al gauw een paar long-tailed drongo's en long-tailed shrikes rondvliegen.

 

Onder het wandelen komen we groepjes springbokken tegen. Ze zijn erg schuw net als de blue wilde beast en de kudu's. Bij het water zien we schitterend gekleurde vogeltjes o.a. violet-eared waxbill

 

en namaque dove. Even later een eland bull

 

en twee crested francolins.

 

Bij de picnicplaats hebben white-browed sparrows weavers enkele nesten gebouwd. Onderweg tussen de bomen een swanson's francolin.

 

Rijden terug richting Leopard Tree en eten bij een winkelcentrum.

 

 

 

 

 

Template design by Leonard