1 juni:
Blijven vandaag nog hier en rusten uit, wassen,ruimen op en fietsen langs de zwarte zee. Ver kun je niet want bij de hotels houdt alles op. Het is fantastisch mooi weer. We gaan 's middags naar de kapper waar we voor tien euro beiden geknipt worden. Lopen langs de vele kleine kioskjes waar ze allemaal dezelfde spullen aan de man proberen te brengen. Gaan 's avonds weer lekker uit eten.

2 juni:
Het is alweer mooi weer en we rijden richting Varna. In Staro Orjahovo slaan we af naar Novo Orjahovo en Skorpilovci. We komen in een beschermd gebied voor planten en dieren. Stoppen in een eikenbomenbos maar zien niets. Op een akker staan wel vijftien witte ooievaars. Rijden nog verder naar het strand waar een gigantisch hotel staat. Dat is niet wat we zoeken en we gaan weer verder.Onderweg kopen we heerlijke kersen. Komen dwars door Varna, een modern aandoende stad met een mooie kerk.

 

De camping in Albena is nog gesloten en dus vragen we bij een pompstation naar een vervangende camping. Dat wordt de Kosmos Camping in Durankulak.In Balcik bezoeken we de botanische tuin. Die is van de universiteit en heeft schitterende rozenpartijen en heel veel cactussen.

 

 

Het is een terrassentuin die langs de zee ligt. Je kijkt uit op een aantal strekdammen waar veel meeuwen opzitten. Bij de ingang natuurlijk weer veel winkeltjes met souvenirs.Rijden door Kavarna waar een grote scheepswerf aan de grote weg ligt. Ze zijn daar met een containerschip bezig. Wat een gigant!! We rijden langs het Durankula Lake en vinden een plekje op camping Kosmos even voorbij het dorp voor 14 Lev=7 euro.Zitten direct aan zee en Cock kan een kleine klapekster in beeld brengen.

 

Er vliegen grote groepen aalscholvers over.

 

Achter ons tussen de kersenbomen zingt een wielewaal. 's Avonds zien we een schitterende maan in het water schijnen.

3 juni:
Lopen voor we vertrekken langs de oevers van het Durankula Meer. Een schitterende wandeling langs de rietkragen waar veel grote karekieten heel uitbundig zitten te zingen. Ook vliegen er een paar purperreigers over het water. Op het water een aantal zwanen en witoogeenden. In de boom zit een koekoek luid te roepen.

 

Langs de dijk veel planten o.a. zeeaster en blauwe zeedistel. Rijden door de zonnebloemenvelden met adembenemende bermen

 

en zien drie roodpootvalken op de draden zitten.

 

Daarna passeren we de grens naar Roemenië. Alles verloopt heel soepel.

 

In het eerste dorp zien we opvallend moderne winkels en de wegen zijn hier erg goed. In Magnalia kopen we bij het Petrompompstation kopen we een vignet d.w.z. het kenteken wordt gescand. Kosten 7.50 euro. Als we door kleine dorpjes rijden moeten we goed opletten voor de vele gaten en kuilen. Komen vaak een paard en wagen tegen en één keer passeren we een begrafenis. De kist, die open is, wordt op een open kar naar de begraafplaats gereden en de naasten zitten op de kar en strelen de dode.

 

Zo nemen ze hier afscheid van een geliefde. Rijden naar zee om te lunchen. Veel hotels met parasols en ligbedden. Het is er nu nog rustig! Gaan verder langs de kust en bij Constanta worden we over een hele nieuwe zesbaans weg geleid. Daarna steken we het kanaal over met een grote sluis en vinden een plek op een mooie camping. De naam is Camping "S"en ligt in Mamaia. Kosten 66 lei. Zoeken een plek met schaduw, want het is heet vandaag, zo'n 28 graden!! Lopen nog even naar het strand waar de camping aan ligt. Het strand staat vol parasols, maar nog weinig gasten.

4 juni:

Gaan op de fiets richting Constanta. Het is niet prettig fietsen langs de grote weg.Toch zijn de roemenen erg galant voor fietsers en voetgangers. Gelukkig vinden we in Mamaia een fietspad langs het strand en langs veel winkeltjes en eettentjes.

 

Er wordt hard gewerkt om alles voor het nieuwe seizoen klaar te krijgen. Veel eettentjes zijn nog gesloten. Wat zal het hier druk zijn straks! Er staan honderden parasols en bedden op het strand. Trouwens het strand is hier fantastisch. Breed strand met mooi wit zand en een blauwe zee. Het wordt bewolkt en er dreigt onweer. Als we weer terug zijn op de camping wordt het na een uur weer blauw en gaan we nog lekker even naar het strand.

5 juni:
Vertrekken op tijd in tegenovergestelde richting als gisteren.

 

Nemen de weg naar Navodari en daarna de 222 door de Donau-Delta.We rijden langs grote en kleine meren, grote akkers met zonnebloemen, graan, koolzaad en mais. Vaak zie je veel mensen met de hand het onkruid weghalen op die grote velden. Dat gebeurt bij ons al vele jaren niet meer. Ook zie je nog ploegen met paarden.

 

De zeis wordt hier nog gebruikt om gras voor het vee te maaien langs de kant van de weg! Langzamerhand begint Roemenië te lijken op ons beeld: kleine armoedige huisjes, paard en wagen en veel oude mensen aan het werk in hun moestuin.We zien weer roodpoot valken.

 

Bezoeken de opgravingen in Histria met museum: Muzeul Istorie Nationala si Arheologie Constanta.

 

Er zijn veel potten, vazen en beelden te zien uit de romeinse tijd. We genieten ook van de bijeneters die buiten rondvliegen, plus de bloemen die er bloeien.

 

Komen door kleine dorpen waar de tijd heeft stilgestaan. Met mooie kerken die worden goed onderhouden.

 

Zien vele gele kwikstaarten elkaar het hof maken! Een hop blijft op de weg lopen om ons van zijn nest weg te lokken.

 

Ook steekt er af en toe een klein soort hamstertje de weg over. In de lucht en op het water zien we honderden pelikanen. Wat een adembenemend gezicht! Als we in Agigiohl een verkeerde weg nemen komen we langs een schitterende plek, waar veel witwangsterns,

 

scharrelaar, bijeneters en purpereigers zitten.In de zandafgraving broeden veel paartjes zwarte spreeuwen.

 

Hoe verder we de delta in rijden hoe slechter de weg wordt. Dan weer gravel en dan weer gaten en kuilen.Onderweg zien we veel ooievaars.

 

We zijn blij als we op de Camping Lac aankomen in Murighiol. Daar worden we welkom geheten door de roemeense eigenaar en vinden we een mooi plekje op zijn grasveld. We horen de koekoek luid roepen. We zitten midden in het riet. Fantastisch!
6 juni: 

Vertrekken om zeven uur met de eigenaar van de camping en een duits stel naar de Donau Delta om een boottocht te maken van vier uur. Het waait nog stevig, maar de zon schijnt al en als de schipper vaart maakt is het aan de frisse kant. We varen over de Donau zelf. Wat een inmens brede rivier is dat hier. Ook stuurt hij door smalle geulen met aan weerskanten treurwilgen die in het water staan.We varen ook langs kleine vissersdorpjes. In de meren groeien veel gele plomp en waterlelies.

 

Op sommige gedeeltes broeden zwarte sterns. We kunnen zelfs de eieren in de nesten zien liggen.

 

De roze pelikanen zijn alom vertegenwoordigd. Soms komen ze met honderden tegelijk uit het riet. Wat een pracht gezicht als die gezamenlijk op de vleugels gaan!

 

Af en toe zit er ook een kroeskop pelikaan tussen.

 

Verder zitten er veel kleine en grote zilver-reigers,kwakken,

 

 

 

purper- en ralreigers, futen met jongen,

 

meerkoeten, wilde en tafeleenden, zwarte ibissen en visdiefjes. Op een aantal bomen zitten veel blauwe libelles.

 

Als we terug varen zien we heel dichtbij een slang in het water zwemmen.

 

Als we aanleggen is het al bijna twaalf uur. Hier wordt niet op een uurtje meer of minder gekeken. De Donau Delta heeft ons zeker niet teleurgesteld. Wat een prachtig gebied om doorheen te varen.Ävonds zien we een paartje syrische spechten in de boom.

7 juni:

Om vijf uur worden we gewekt door het geluid van de koekoek.Vertrekken vanaf de schoonste camping van de hele vakantie. Alles werkt hier perfect en je zit ook nog in het mooiste natuurgebied van Roemenië. Wat wil je nog meer!! Het is weer schitterend weer!Rijden richting Tulcea en zien onderweg al gauw de eerste bijeneters vliegen bij een zandheuvel.

 

Als we stoppen zien we weer veel spreeuwen die in de holen broeden. En als we goed kijken zien we er ook bijeneters en een torenvalk broeden.

 

We rijden weer verder en doen boodschappen bij de Lidl in Tulcea. Vervolgen de weg naar Braila. De Donau blijft aan onze rechterkant met moerassen en meren. Op een ervan zwemmen honderden roze pelikanen en tientallen knobbelzwanen. Als we weer bijeneters zien vliegen kunnen we het neit laten. Stoppen dus! We komen bij een zandafgraving waar heel veel bijeneters broeden.

 

We kunnen genieten als ze op een takje of zandheuveltje gaan zitten.Ook vliegt er een scharrelaar rond die zich door ons laat bewonderen.

 

Wat een feest!! Vóór Braila gaan we met de veerboot over de Donau.Het is wel een beetje krap, maar alles gaat goed.

 

Rijden door Braila, waar ook nog een tram rijdt,

 

en komen aan bij een groot meer waar de camping aan ligt. Het is zondag, dus erg druk met dagjesmensen. Logisch als het dertig graden is! Maar tegen de avond is het lekker rustig. de camping hoort bij een hotel en alles doet denken aan Oost Duitsland vroeger.We maken nog een wandeling door het dorp, maar dat is geen succes. Er moeten hier ook modderbaden zijn, maar die kunnen we niet eens vinden!

8 juni:
Na een rustige nacht vertrekken we om de wetlands van Buzau te gaan verkennen. Rijden via de 87 naar Fäurei en slaan daar rechts af richting Jirlau. Vóór Jirlau slaan we weer rechtsaf naar Visani. Rijden door hele kleine dorpjes met mooie kerken en armoedige huisjes.

 

Rijden langs het Jirlau meer. Zien grote groepen pelikanen, witoogeenden,

 

 

steltkluten, gewone kluten, zwarteruiter, bergeenden, kieviten en zwanen. Even later passeren we verschillende visvijvers. Rijden door tot Caineni-Bai waar de tijd heeft stilgestaan. Veel paard en wagens moeten we passeren.

 

Op het land staan veel mensen onkruid te wieden. Rijden langs het Balta Amara waar twee zwarte ooievaars worden opgejaagd door enkele kluten. Opeens verandert de weg in een gravelweg. Maar gelukkig duurt dat niet al te lang. Via Gerghheasca en Bolu gaan we naar Ramnicu Sarat. Daar pakken we de grote weg naar Bizau. Vóór Bizau slaan we rechtsaf naar Berca. De weg is af en toe erg slecht met grote gaten. Cock moet zijn aandacht niet laten verslappen want dan hebben we grote problemen. In Berca slaan we rechtsaf naar Chillile en vervolgens naar Vulcani Noroiosi.

 

Daar nemen we eerst de afslag naar links en gaan de moddervulkaan bezoeken. Daarna nemen we de andere afslag en komen bij een camping in een schitterend landschap.

 

We zetten de camper neer en na uitgerust te zijn beklimmen we de berg om een bezoek te brengen aan de tweede moddervulkaan.

 

Het is weer heet vandaag zo'n 30 graden! Maar wel met een heerlijk windje.
9 juni:
Laten de moddervulkanen achter ons en pakken de 10 naar Brasov. Dit is een weg met verschillende landschappen.We rijden we door bergen en dalen en af en toe moeten we flink klimmen. Tot wel 15% . Komen vaak paard en wagen tegen volgeladen met hout. Als het erg steil is moeten de mannen zelf helpen duwen. Met een wig onder de wielen gunnen ze de paarden even rust!

 

De alpenweiden zijn schitterend groen.

 

We passeren een gigantisch stuwmeer.

 

We rijden weer door kleine dorpjes, soms met straten met aan weerskanten walnotenbomen. Die zie je hier heel veel langs de weg evenals kersenbomen.

 

Onderweg veel kraampjes met kersen en abrikozen. Heerlijk! Het gemaaide gras staat in schoven op het land

.Bij Brasov slaan we af richting Bran. Vlak voor Bran is een nieuwe vierbaansweg . Bij Bran vinden we een plekje op de Vampire Camping. Wel duur 80 Lei=17,50 euro! Wel een aardige camping maar niet super. Na een uurtje lopen we naar het kasteel van Drakula en brengen we er ook een bezoek.

 

 

 

Het is een hele klim naar boven maar wel de moeite waard. Drinken koffie in het erg toeristische Bran waar allerlei souvernierswinkeltjes zijn en héél veel eettentjes! De harde wind geeft al aan dat er onweer op komst is en dat komt er in de nacht dan ook.

10 juni:
Het is erg slecht weer geweest vannacht en nu is het nog bewolkt. We gaan een bezoek brengen aan Brasov. Nemen de bus tot aan de remise en daarna een taxi naar het centrum. Een heel historisch centrum met een kerk uit 1300, die Schwarze Kirche, een bibliotheek, en verder veel gerestaureerde en niet gerestaureerde gevels.

 

Als het weer opknapt ziet alles er weer een stuk leuker uit. Pakken een bankje op het plein en genieten van de zon die er weer bij komt.

 

We willen met de kabelbaan de berg op, maar helaas de kabelbaan gaat niet! Jammer! Lopen nog wat door het centrum en kijken etalages van Tommy, Benneton en Gaastra. Maar de prijzen zijn net zo hoog als bij ons. Daarna gaan weer terug. Brengen de middag door met onze overburen uit Venlo. Is erg gezellig!

11 juni:
Gaan niet te vroeg weg. Het is alweer mooi weer. We gaan bij Zarnesti de 73A op. Dit is een mooie weg door het bos. Er kronkelt een riviertje door het landschap. We rijden weer door langgerekte dorpjes.

 

Op het land weer veel mannen en vrouwen aan het werk. Op de achtergrond de bergen van de Karpaten.

 

Sommige met nog wat sneeuw. Het laatste stuk van de weg is wel heel erg slecht. Soms kunnen we niet om de gaten heen zo veel en zo groot!

 

We vervolgen de route over de E68 een prachtig geasfalteerde weg. We rijden door Fagaras waar een kerk met gouden koepels staat die op dit moment gerestaureerd wordt.Even verder slaan we rechtsaf naar Carta. Daar gaan we naar camping "De oude wilg". Het is een camping van een roemeens-nederlands echtpaar. Jammergenoeg is het er wel erg vol. Er staat een groep caravans uit Twente! Het sanitair is schoon, maar één herentoilet is wel erg weinig! Verder is er veel informatie in alle talen. We lopen naar het dorp en aan het einde bij het park is een van de oudste bouwwerken van het land. In 1202 stichtte de Cistercienzers hier hun meest oostelijk gebouwde klooster van Europa het "Ansamblul fostei Manastiri Cisterciene". Het schip is ingestort,

 

maar het koor wordt nog altijd gebruikt door de protestantse kerk voor hun kerkdiensten. Het hoofdaltaar is helemaal van hout en aan de achterkant gestut met een houten kruis.

 

De pastoor gaf een rondleiding en deed dat op een erg humoristische manier. Tegen de avond begint het weer te donderen, maar voorlopig is het droog.

12 juni:

Beginnen de dag weer met schitterend weer. We rijden richting Sibiu en komen al gauw op een schitterende vierbaans autoweg uit. Wel fijn als je haast hebt, maar voor ons nu niet van toepassing. Dus gaan we de autoweg bij Amnas verlaten. In Apoldu de Jos zien we in het centrum een groot plein en aan het einde daarvan een oude weerkerk.

 

Die willen we wel van dichtbij zien. We parkeren de camper ervoor, maar komen al gauw tot de ontdekking dat de deuren gesloten zijn. Vragen aan een voorbijganger, maar daar worden we niet wijzer van. Lopen even rond en weldra komt er een gebogen oud mannetje en wenkt ons. Hij gaat naar een grote poort en haalt er een grote sleutel onder vandaan. Hij opent de poort en we mogen binnen gaan. Daar zien we een grote vestingsmuur met daarin vele deurtjes die leiden naar kleine ruimtes.

Ervoor staan veel houten kisten waar de mais in werd opgeslagen als voorraad. De dorpelingen vluchtten hier naar toe voor de vijand. De kerk uit de dertiende eeuw heeft een altaar geheel van hout net als de kerk uit Carta. Alleen staat hier de hele muur nog overeind.

 

De kerk is in de loop van de eeuwen verschillende keren gerestaureerd of is er iets bij- of aangebouwd.Opvallend is dat alle teksten op het altaar in het duits zijn.We gaan weer verder over de paralelweg. Komen in Sebes uit. We rijden de stad in en bezoeken daar een kerk met een schitterende toren.

 

Het is een basiliek uit de 12e eeuw gebouwd door de duitse immigranten. Daarna werd er een muur omheen gebouwd en werd het een weerkerk. In de loop van de eeuwen werd de kerk verschillende keren uitgebouwd. De klokken werden in de eerste wereldoorlog omgesmolten en pas in 1925 kwamen er nieuwe.

 

We lopen nog even door de stad Sebes en over de plaatselijke markt. Slaan af naar het dorp Aurel Vlaicu en gaan daar op de camping staan. het is ondertussen erg heet geworden, over de dertig graden!! Gelukkig kunnen we in het zwembad afkoelen. Een onweersbui zorgt even voor afkoeling. De buurtjes uit Venlo staan hier ook en samen drinken we een rosé en kletsen we heel wat af.

13 juni:
Vandaag gaan we samen met de buurtjes uit Venlo, Jan en Annemie, een bezoek brengen aan de garnizoen stad Alba Iulia.

 

Het heeft een zeer oud verleden.In de 18e en 19e eeuw was het fort het militaire centrum van Transylvanié. Ook wat betreft de opslag van munitie. De gehele burcht is nagenoeg gerestaureerd. Op zaterdag worden er kanonschoten afgevuurd om 12 uur.

 

Daarna volgt de afwisseling van de wacht.Dit is een zeer leuke toeristische attractie.

 

 

Binnen het fort staan twee kerken, de Orthodoxe kathedraal en de Hongaars katholieke kathedraal.Achter de twee kerken staat de als fort gebouwde citadel.Ook zijn er zeer fraaie bronzen beelden te zien.

 

We hebben met bewondering naar de mooi gerestaureerde gebouwen en vestingmuur gekeken.Als we terug zijn op de camping genieten we van het zwembad, het is weer 30 graden!Daarna dreigt er onweer, maar daar blijft het bij.

14 juni:
We rijden via Orastie, Simeria en Calan naar Hunedoara. Daar gaan we een bezoek brengen aan het 14e eeuws kasteel. Vóór we kunnen afslaan richting kasteel zien we een aantal kollosale panden van erg rijke Roma families.

 

Het kasteel van Hunedoara, dat gebouwd werd op een oude vesting in de tijd van Ioan van Hunedoara is in de loop der jaren vaak verandert van stijl. Je ziet gotisch, barok en renaissance. Door brand en oorlogen is er veel verwoest. Het is een schitterend kasteel, indrukwekkend van afmeting.

 

 

 

Je kunt bijna overal de dikke muren en de gebrandschilderde ramen bewonderen.

 

In video beelden is te zien waar de overgebleven stukken in het geheel gezeten hebben. Vanuit deze burcht werd gestreden tegen de Turken (Ottomanen). We rijden terug naar het centrum en zien bij de grote kerk een mensenmenigte staan. Cock parkeert de camper en ik kom midden in een zigeunerbruiloft terecht.

 

 

Schitterend om te zien. Al die pracht en praal! Er staat een limosine en dikke auto's zelfs uit Amerika, Engeland en Ierland. Hierna gaan we naar het stuwmeer van Cincis, dat werd geconstruweerd voor de watervoorziening van Hunedoara. Voor dit stuwmeer moesten een paar nederzettingen en een dorp verdwijnen. Boven het meer is een nieuw dorp verrezen: Cincis. Bij Motel Cicncis hebben we op het terras genoten van het uitzicht en een heerlijke lunch

 

.Als we langs de Roma huizen komen raken we zelfs in een file. Het feest is in alle hevigheid losgebarsten in één van de grote huizen. Het is vandaag erg heet. In de auto zelfs 34 graden. Dus gaan we vervolgens terug naar de camping om bij het zwembad heerlijk af te koelen. Daarna drinken we gezellig een wijntje met Jan en Annemie.

15 juni:
Rijden via Orastie naar Deva. Bij Deva nemen we E 79 richting Oradea. Normaal gesproken een mooie weg door een glooiend landschap, maar nu hadden we de pech dat er overal aan de weg werd gewerkt en we om de kilometer voor een stoplicht kwamen te staan. Daar tussen in was de weg erbarmelijk slecht met diepe kuilen en gaten.

 

Het leek veel op Zuid Amerika! In de kleine dorpen zagen we af en toe erg mooie kerken.

 

.Vlak vóór Oradea slaan we af naar Baile Felix en vinden een plekje op camping Apollo met thermaalbad. Van het bad maken we gelijk gebruik met een watertemperatuur van boven de dertig graden!!

 

's Avonds worden we getrakteerd op een hoosbui met onweer. De hele avond blijft de regen aanhouden.

16 juni:
Na een regenachtige nacht vertrekken we richting Hongarije. De grensovergang verloopt heel vlotjes. Meteen valt op dat de wegen in Hongarije stukken beter zijn dan in Roemenié.

 

We rijden via Debrecen naar de 33 richting Tiszafüred. Bij km. paal 74 is een hotel/restaurant/camping en daar vinden we een goede plek. Ondertussen waait het nog wel erg hard, maar het is droog. We fietsen door de omgeving en gaan naar het bezoekerscentrum. Er om heen staan veel kraampjes en rijdt er zelfs een treintje!Tegen de avond is het weer bewolkt.
17 juni:

Staan vroeg op om een bezoek te brengen aan Hortobágyi Nemzeti Park. We rijden naar de 33 richting Tiszafüred en gaan rechtsaf bij de afslag Hortobágy Halastó. Hier zijn de visvijvers met heel veel kijkhutten. We zetten de camper op de parkeerplaats en gaan met de fiets het gebied in. Het is bewolkt en fris. We zien veel purperreigers, grote en kleine zilverreigers en zwarte sternse veel kwakken.

 

Over het riet vliegen veel bruine en blauwe kiekendieven en een aantal buizerds. De koekoek laat zich veelvuldig horen en zien. Bij de kijkhut zoekt een rietzanger naar insekten in de rietmatten en laat zich rustig bekijken.

 

In het riet vliegen baardmannetjes. Op een eilandje in het water zwemmen grote groepen grauwe ganzen en lepelaars.

 

We gaan weer naar de camper en na de koffie rijden we terug naar de grote weg en na ongeveer 12km. slaan we rechts af,na de afslag Nagyiván, om een kolonie roodpootvalken te bekijken. Jammer dat het licht erg slecht is vanochtend.Gaan via Tiszafüred naar Eger. Hier bezoeken we een straatje met wijnkeldertjes.

 

We proeven van de bekende Eger Bikavér. Eger produceert dank zij de beschutte ligging, de geschikte bodemgesteldheid en de jarenlange wijnbouwkennis grote hoeveelheden wijn.

 

Even na Eger slaan we rechtsaf en rijden het Bükki Nemzeti Park binnen. We rijden door een toeristisch gebied vanwege de vele thermaalbaden. Na het park wordt het landschap glooiend en rijden we door dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Na Sáta komen we in Borsodbota waar we bij camping Amedi een mooi plekje vinden. We worden door de eigenaar ontvangen met een eigen gemaakt wijntje. tegen de avond knapt het weer op en wordt de lucht weer blauw.

18 juni:
Staan op met een strak blauwe lucht. Heerlijk! Gaan vandaag een fietstocht maken om het meer bij Uppony. Er is een heel goed fietspad aangelegd en we genieten van het bos en het water.

 

Onderweg zien we nog een ringslang de weg oversteken. Verder een goude kever.

 

Ook vliegen er veel vlinders rond. Bij een beekje vliegen weer blauwe libelles. We komen uit in het dorp Dedestapolcsány en bij het restaurant aldaar gaan we lunchen. `Het is weer heerlijk! Rijden weer terug naar de camping waar Cock nog foto's maakt van enkele vlinders en bloemen. Zoals st.Jansvlinder(,blauw met rood)hooibeestje (beige met stippen), dambordje(zwart wit), grote parelmoervlinder(oranje zwart)

 

 

19 juni:
We rijden eerst naar Ozd om bij de Tesco geld te wisselen. Als dat gelukt is rijden we richting Banreve waar we zonder controle de grens passeren. Kopen bij de eerste benzinepomp een vignet (10 euro) en gaan binnendoor naar de 50 bij Rimavska-Sobota. We volgen de Rimava rivier die rechts van ons door het dal meandert. Het landschap bestaat grotendeels uit graanvelden en zonnebloemen. Er is ook nog veel bos te bespeuren. Langs de kant staan drie vrouwtjes edelherten. Komen langs dorpen en steden.

 

Hier valt op dat Slowakije heel wat welvarender is dan Hongarije, Roemenië en Bulgarije. De winkels zien er modern uit en de huizen goed onderhouden en netjes in de verf. Je komt ook verschillende villawijken tegen.

 

Van Zvolen tot aan Nitra rijden we op een splinternieuwe vierbaans autoweg. Zodoenden schieten we lekker op. Bij Nitra gaan we rechtsaf naar Piest-any waar we bij camping Pullmann een plekje vinden. Deze camping ligt aan de Ván, een snel stromende grote rivier. Op de camping komen wel vijftig trabantjes en wardburgers luid toeterend binnendruppelen.

 

Het is een groep uit Nitra die trots vertellen dat ze met elkaar de autootjes hebben opgeknapt.Ze zien er dan ook schitterend uit.

20 juni:

Het weer is lang niet meer wat we gewend waren. Het is bewolkt en af en toe regent het. De temperatuur is gezakt naar zo'n 16 graden. We rijden over de brug van Piest-any en door het dorp. Het eerste stuk gaat over kleine wegen met graan-mais en zonnebloemvelden. Een enkele keer is een veld helemaal paars gekleurd. Prachtig!

 

Over de velden zien we bruine en blauwe kiekendieven vliegen op zoek naar prooi. Ook de buizerds zijn talrijk. Bij Holic steken we de grens over. Hier is weer niemand te bekennen. Na de grens koopt Cock een vignet (14 euro) en wisselt geld. Bij dat laatste wordt hij flink afgezet zou later blijken. We nemen de grote weg richting Brno. Vlak daarvoor gaat het heel hard regenen. We nemen afslag 162 om via Trebic naar Opatov te gaan. Dat laatste is niet zo gemakkelijk daar de weg opengebroken is en we flink om moeten rijden om bij camping Vidlak te komen. Het is een schitterende camping met een supergroen grasveld aan een meer met super sanitair. De ontvangst is zakelijk en niet erg hartelijk. Ook de mensen op de camping zeggen  niets. Ze klieken 's avonds op het terras bij elkaar. Het weer werkt ook niet mee om een eettentje op te zoeken. Dus koken we maar zelf.

21 juni
Het is nog steeds bewolkt en de temperatuur is gezakt naar 12 graden. We gaan eerst een bezoek brengen aan Telc, een dorp dat sinds 1992 op de lijst van Unesco staat. Het heeft een toegangspoort uit 1592. Als je daar doorheen loopt kom je op een plein met aan weerskanten huizen met in renaissancestijl gerestaureerde geveltjes.

 

 

 

We kijken ook even in de kerk, maar daar is een dienst aan de gang, dus daar kunnen we niet veel zien. In een winkeltje zien we Oplatky koeken liggen en kopen voor de kleinkinderen ieder een pak. Rijden weer verder over schitterende binnenwegen en door dichte bossen. Ook de huizen in de dorpjes zien er goed uit.Het laatste stuk gaat dwars door de bergen. We vinden camping Klastersky Mlyn (Kloostermolen) in Rejstejn. We vinden een plekje achter het Pension, waar Cock meteen een appelvink ziet en vast kan leggen.

 

Dat is nog eens boffen, want later ziet hij ze alleen hoog in de lucht of in een boom. De camping is verlaten er zijn alleen gasten in het pension. Daardoor kunnen we 's avonds niet eten in het restaurant en in de buurt is elke eetgelegenheid dicht. Dus koken we zelf.


22 juni:

De volgende morgen vertrekken we en rijden door een schitterende natuur met veel bos. We rijden Duitsland binnen via ons bekend skigebied van jaren geleden de Gross Arber! Bij Regensburg vinden we een camperplek in Sinzing een schitterend vakwerkdorp.

23 juni:

Besluiten richting Karlsruhe te rijden om de firma Ten Haaft een bezoek te brengen om naar onze tv antenne te kijken die het al sinds twee weken niet meer doet. Overnachten eerst in Eppingen, weer een wonderschoon vakwerkdorp,

 

waar we een heel tasje vol informatie ontvangen van de VVV. Dat is nog eens service!

24 juni:

Na geholpen te zijn bij het satelietbedrijf rijden we 's middags door en via de snelweg komen we  aan in Erkelenz en brengen daar onze laatste nacht door. Morgen zijn we weer thuis! 

Template design by Leonard